Over de studio 1972 - 1979

Tijdens mijn koffiebarperiode (1970 t/m 1979) kwam ik in kontakt met Arnie Treffers (van de groep MOAN en later Long Tall Ernie & the Shakers). Hij heeft mijn interesse gewekt om een geluidsopnamestudio te beginnen. Ik ben dan ook met de eerste opnames van de groep LTE meegeweest naar de toen zeer bekende Soundpush Studio. Daar heb ik m’n ogen uitgekeken hoe het daar toeging.
Omdat ik tijdens de koffiebarperiode de mogelijkheid kreeg een oude koeienstal in de binnenstad van Arnhem (!) te huren tegen een schappelijke prijs, heb ik niet getwijfeld om daar te starten. Dat bleek makkelijker gezegd dan gedaan, omdat ik hoegenaamd niets van het hele studiogebeuren kende. Ik ben vanuit de koffiebar begonnen met het slopen van de strontgoten in het kleine pand aan de Duizelsteeg 21 nabij de Korenmarkt in Arnhem.

 

Ik moet hier uitdrukkelijk bij vermelden dat ik de hele zaak alleen heb kunnen klaren met behulp van heel veel goede en behulpzame vrienden uit die tijd! Zij hielpen bij hoegenaamd alles. De broertjes van Dael, Eric & Jos, (ja die van de schoenenzaak in Arnhem), Jos Janssen, (inmiddels ook geluidstechnicus), Bolle Jan uit cafe de Buik die het leeuwendeel van de constructiewerkzaamheden heeft uitgevoerd, etc. etc. Ik zal er wel vele vergeten zijn, maar alsnog: iedereen heel veel dank!


Zonder jullie was het niet mogelijk geweest een studio op te zetten!

k ben toen in 1972 gestart met 2 Revox A77 recorders (gekocht met geleend geld van m’n zus!) en een Multitone Mengtafeltje. Plus wel wat goede microfoons, waarvan ik er een aantal nog heb en nog steeds gebruik! Daarnaast heb ik nu nog steeds 1 van de twee Revoxen als curiositeit!

Het is daarna tot en met 1979 een zeer drukke periode gebleken. Ik was de eerste studio in Nederland die toendertijd adverteerde in “Muziekkrant Oor”. Destijds het toonaangevende muziektijdschrift! Tropenjaren!!! De studio is tussendoor ook nog verbouwd en wel door de komst van de 8 sporen Otari MX5050 en de Soundcraft mengtafel.

Na een aantal jaren ben ik overgegaan op een 8 sporen Otari MX5050 recorder. Dit was de eerste machine in Nederland. Daarnaast kocht ik in 1976 een Soundcraft Series 2 mengtafel vanaf de tekentafel in Engeland. Souncraft was destijds opgezet door Philip Dudderidge en Graham Blyth en was zeer succesvol. Later heb ik in Arnhem nog z’on tafel gekocht. Die twee zijn door mijn vaste technische man Jos Knoops tot 1 mengtafel omgetoverd met 26 inputs – 8 outputs en een stereo output. Maar dat was al in de periode Vijverlaan, daarover later.