HBO opleiding voor informatica vanuit huis studeren

Er is geen machine die zoveel toepassingen kent als de computer. Sommige van deze toepassingen hebben zich ontwikkeld tot een zelfstandig wetenschapsgebied, zoals de informatiekunde. Informatiekunde bestudeert de toepassing van informatica en informatietechnologie in de alfa- en gammawetenschappen. De informatiekunde binnen de letteren (alfa-informatica) richt zich op de natuurlijke taalverwerking door de computer, op de toepassing van informatietechnologie op historisch-cultureel gebied, en op mens-computer interactie. Je leert er bijvoorbeeld een programma te schrijven dat taal begrijpt en je leert websites ontwerpen.

Is deze studie iets voor jou?

Je bent geïnteresseerd in taal, literatuur, communicatie of geschiedenis. Het lijkt je boeiend dit soort zaken te combineren met je interesse voor computers. Je vindt het een uitdaging om je analytisch vermogen, creativiteit en inventiviteit aan te wenden om problemen op te lossen.

Wat houdt de opleiding precies in?

De bacheloropleiding informatiekunde duurt drie jaar. De meeste vakken hebben zowel een hoorcollege als een werkcollege of practicum, zodat je het geleerde direct in praktijk brengt. Het eerste jaar doe je kennis op over programmeren, logica, elektronische teksten, webtechnologie en computercommunicatie. In de twee volgende jaren krijg je meer specialistische vakken. Zo leer je bijvoorbeeld hoe je een historische database moet opzetten en ontwerp je een driedimensionale visualisatie van een historisch gebouw. Bij natuurlijke taalverwerking schrijf je programma’s om tekst automatisch te ontleden en te interpreteren. Het laatste jaar sluit je af met een klein onderzoek en een scriptie.


Bachelor

Naast de verplichte vakken die onderdeel zijn van de major informatiekunde, is er gedurende de bachelorstudie in totaal een jaar keuzeruimte. De helft daarvan besteed je aan een minor bij een van de verwante opleidingen (taalkunde, communicatie- en informatiewetenschappen, kunstmatige intelligentie, bedrijfskunde of recht en ict), de andere helft is geheel vrij in te vullen. Je kunt je opleiding dus voor een flink deel zelf vorm geven. Na de bachelor kun je de eenjarige maatschappelijke master informatiekunde volgen, waarin je je verder specialiseert, een stage loopt en een afstudeerproject uitvoert. Het is ook mogelijk een tweejarige onderzoeksmaster te doen.

Waar kan je terecht voor werk?

Als informatiekundige kun je in verschillende functies terechtkomen, afhankelijk van je interesses, specialisaties en minoren. Zo kun je aan het werk als software ontwikkelaar of programmeur. Of je kunt werken bij een internetbedrijf of bij een bedrijf dat websites maakt en onderhoudt. Minder technische beroepen die bij uitstek geschikt zijn, zijn bijvoorbeeld tester van softwaresystemen en consultant op het gebied van content management systemen of information retrieval. Als je ook je master afrondt krijg je gemakkelijker toegang tot meer leidinggevende banen (bijv. projectmanager internet coördinatie) en banen waarvoor meer specialistische kennis vereist is (bijv. computationeel taalkundige, usability expert). Als master kun je ook kiezen voor een positie als onderzoeker. Tenslotte kun je ook een eigen bedrijf opzetten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *