Wie we zijn

Paul Korenhof

Van huis uit literator en dramaturg met een grote passie voor de muziek, was gedurende vele jaren theatercriticus voor achtereenvolgens de Leidse Courant, het Leidsch Dagblad (GPD) en de Brabant Pers, waarbij hij zich steeds meer specialiseerde op het muziektheater, Daarover schreef hij ook gedurende een kwart eeuw in diverse tijdschriften, waaronder het maandblad Luister, waarvan hij tien jaar hoofdredacteur was. Hij was hoofd van de afdeling dramaturgie van De Nederlandse Opera, doceerde als gast aan diverse universiteiten, maakte een serie televisieprogramma’s over de componist Giuseppe Verdi en verzorgt al dertig jaar een wekelijks radioprogramma over opera. Hij had zitting in diverse commissies en besturen, waaronder gedurende tien jaar het hoofdbestuur van de Association Internationale des Critiques de Théâtre. Hij is auteur van onder andere de Nieuwe Encyclopedie van de Opera (2003) en eindredacteur/co-auteur van De Koninklijke Schouwburg 1804-2004.

Jan de Kruijff

De nestor van het gezelschap deed na zijn middelbare schooltijd zowel conservatorium hobo als HTS elektronica. Na een stage bij Philips volgde een studie Muziekwetenschap in Utrecht, afgerond met twee semesters Muzieksociologie in Wenen. Schreef voor Luister, de Amersfoortse Courant en was radio/tv medewerker van de RDP dagbladgroep. Was van 1961-1981 hoofdredacteur van het maandblad Disk. Tevens platenmedewerker van Elseviers Weekblad, later muziekmedewerker van Elsevier. Door zijn muzikale affiniteiten en zijn technische belangstelling specialiseerde hij zich op het gebied van ‘muziekconserven’ en de apparatuur die nodig is om deze optimaal weer te geven. Dat resulteerde in recensies en discografieën in klassieke muziek plus interviews met uitvoerende kunstenaars enerzijds en testrapporten en audiotechnische achtergrondverhalen anderzijds. In het Radio 4 programma Discotabel was hij jarenlang vast panellid. Van 1981-1997 was hij als docent Luisterpracticum en Weergavetechniek verbonden aan de afdeling Muziekregistratie van het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Hij schreef ook een aantal boeken, die door Gopher werden uitgegeven (voor verdere bijzonderheden: zie de link BOEKEN). Momenteel houdt hij zich bezig met zijn memoires.

Armand van Ommeren

Achtergrond: muzikale opvoeding in een muzikaal nest, opleiding in elektrotechniek, ruim twintig jaar omroepervaring bij Wereldomroep en NOS. Schrijft sinds 1974, begonnen bij Jhr. Pieter J.H. Röell, toenmalig hoofdredacteur van Radio Bulletin. Schrijft en schreef voor o.a. PianoWereld, de NCRV-gids, HomeStudio, Disk, HVT en Luister. Dat laatste jarenlang samen met Jan Kool van wie – met toestemming van de erven – ook artikelen op deze site te vinden zijn. Heeft zich altijd onafhankelijk opgesteld en dat is iets anders dan objectief! Objectief is niemand: maakt geen geheim van zijn voorkeuren; biedt graag de argumenten waarop de lezer zijn eigen conclusies kan trekken!

Aart van der Wal

Achtergrond: studeerde piano, compositie, orkestratie en muziekgeschiedenis in Rotterdam, maar koos voor het bedrijfsleven en vervulde daarin diverse bestuursfuncties. Schreef evenals Jan de Kruijff en Armand van Ommeren jarenlang voor het audio- en muziekkatern van Luister. Na een tragische gebeurtenis in de zomer van 1998 beëindigde hij zijn bijdragen, maar inmiddels nam hij de draad weer op.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *